Tryk her for at printe

Maj Invest Equity sælger ikonisk sushibrand

31. jan. 2024

Maj Invest Equity sælger sine aktier i Sticks’n’Sushi til den internationale kapitalfond McWin, der specialiserer sig i restaurationsbranchen og fødevareteknologi. Salget bekræfter det internationale gennembrud, som Sticks’n’Sushi har opnået i løbet af Maj Invests ejertid. Den danske sushikæde sætter nu yderligere tryk på sin internationale ekspansion.

Sticks’n’Sushi har 27 restauranter, hvoraf 12 af dem er i Danmark, mens 12 er placeret i Storbritannien, og de sidste tre ligger i Berlin. Derudover driver kæden tre leverings- og cateringkøkkener i London, der understøtter deres voksende B2B-forretning.

 En international succes
Den danske sushikæde er i dag en ledende international spiller. Siden etableringen i 1994 har virksomheden formået at ekspandere et unikt koncept og et ’nordisk twist’ på det japanske køkken med stor succes i udlandet. Da Maj Invest investerede i virksomheden i 2013, var det primært en dansk restaurantkæde med ni danske restauranter og en enkelt nyligt åbnet restaurant i Storbritannien. I løbet af ejerperioden er der for alvor sat skub i den udenlandske ekspansion med 11 nye restauranter i Storbritannien samt tre i Tyskland, og sushikæden har derigennem etableret sig som et ikonisk brand på den europæiske restaurantscene.

”Vi er utroligt stolte af den udvikling, som Sticks’n’Sushi har gennemgået under vores ejerskab, hvilket tjener som et godt eksempel på Maj Invests tilgang til aktivt ejerskab. Med Sticks’n’Sushi har vi formået at tage et unikt koncept med en særlig ånd og gøre det skalerbart. Vores partnerskab og samarbejde med ledelsen har resulteret i en gennemgående professionalisering af virksomheden med fokus på at skabe processer og et styrket datagrundlag for beslutningstagning samt at bevare Sticks’n’Sushis DNA. Sticks’n’Sushi har udviklet en systematisk tilgang til udvælgelse og udrulning af nye restauranter og markeder samt en lang række andre nøgleprocesser. Det har skabt en robust og profitabel forretning med masser af vækstpotentiale, der er kommet styrket igennem adskillige udfordringer, herunder Brexit, corona og inflationskrisen. Dette skyldes ikke mindst, at Sticks’n’Sushi i tillæg til fyldte restauranter også har rigtig godt tag på take-away segmentet. Vi sælger en virksomhed, der aldrig har haft flere gæster og sidste år leverede rekordhøj omsætning og overskud. Vi er stolte over, at vi sammen med et virkelig stærkt team i og omkring virksomheden ikke bare har indfriet vores egne forventninger, men overgået dem. Salget markerer også afslutningen på vores meget succesfulde fjerde fond,” siger partner Thomas Riis fra Maj Invest.

Ifølge Sticks’n’Sushis administrerende direktør, Andreas Karlsson, deler ledelsen glæden over rejsen med Maj Invest og udsigterne til den næste rejse med McWin.

"Vi har været utroligt glade for samarbejdet med teamet i Maj Invest Equity, som med deres brancheforståelse har været afgørende for, at vi i fællesskab har skabt gode rammer og strukturer til at understøtte vores ekspansion og fremtidige vækstplaner. Salget til McWin, som er en international leder inden for restaurations-og fødevareuniverset, er bevis på, hvor langt vi sammen er kommet i udviklingen af Sticks’n’Sushi. Aftalen med McWin markerer et nyt kapitel for Sticks'n'Sushi. De købte ind i den strategi, vi præsenterede, og deler vores ambitioner for virksomheden. Vi kommer til at accelerere vores vækst på vores eksisterende markeder, Storbritannien, Danmark og Tyskland, men skal også træde ind på helt nye markeder over de næste fem år,” siger Andreas Karlsson.

Nye ejere, samme DNA
For Sticks'n'Sushi handler overgangen ikke kun om at åbne flere restauranter, men også om at bevare kernen i forretningen – navnlig medarbejderne. Derfor har det været vigtigt at finde en ejer, der forstår brandets DNA.

”Vi kan ikke udvikle forretningen, hvis vi ikke værner om kulturen, værdierne og menneskene. Den præmis køber vores nye ejere sig fuldstændig ind på. Vi vil vokse og fortsat udvikle vores brand, men vores fundamentale værdier og det, der gør Sticks'n'Sushi unik, forbliver uændret. Vores gæster får den samme madoplevelse, møder den samme passion for service og den samme autentiske oplevelse, som de altid har fået,” siger Andreas Karlsson.

Erfaring og ambitioner giver nye muligheder
McWin har prominente kæder som Big Mamma, Gails Bakery, White Rabbit og L’Osteria i deres portefølje, men markerer sig også inden for fødevareteknologier. Her mener Andreas Karlsson også, at der er en stærk synergi.

”Det er en drømmeejer for os. Deres track record inden for restaurationsbranchen taler for sig selv, og de har gang på gang bevist, at de kan skabe sund vækst. Vi kigger hele tiden på at optimere vores egne processer og teknologier – og her kan vi rykke os yderligere med McWin som partner,” siger Andreas Karlsson.

Hos McWin ser de et enormt potentiale for konceptet og anerkender, at man i Sticks’n’Sushi har formået at fastholde en særlig kultur og et stærkt brand i takt med væksten.

“Vi tror på, at gæsterne efterspørger høj kvalitet til en fair pris, god service og en særlig oplevelse, når de spiser ude. Sticks'n'Sushi leverer dette til fulde. Det er afgørende for den videre udvikling af virksomheden at pleje kulturen, værdierne og menneskene, som har muliggjort succesen indtil videre. Andreas og grundlæggerne af Sticks'n'Sushi har skabt et specielt brand og firma. Fundamentet er klart på plads for yderligere vækst både i nye og eksisterende markeder," siger Harry Goss, partner og leder af Foodservice hos McWin.

Investeringen foretages i samarbejde med Polaris Flexible Capital, ledet af partnerne Jesper Langmack og Kent Brovn Arp.

 

Om Maj Invest Equity
Med i alt ca. 14 mia. kr. under forvaltning er Maj Invest Equity blandt de førende private equity-investorer i Danmark med fokus på mellemstore selskaber. Ejerskabet af Sticks’n’Sushi A/S var i fonden Maj Invest Equity 4 K/S. Siden 2005 har Maj Invest Equity foretaget investeringer i ind-og udland for flere fonde og har i samme periode foretaget salg af mere end 50 virksomheder. Maj Invest Equity er en del af Maj Invest-koncernen.

Om McWin Capital Partners:
McWin er en privat investeringsvirksomhed grundlagt af Henry McGovern og Steven K. Winegar, der tilsammen med tilknyttede selskaber har cirka 7,5 mia. kr. under forvaltning. Virksomheden investerer i selskaber inden for fødevareservice- og fødevareteknologisektorerne. Deres investeringer inden for fødevareservice inkluderer Gail’s og White Rabbit i Storbritannien, Big Mamma i Frankrig, L’Osteria i Tyskland og flere andre restaurantgrupper i hele Europa. Investeringerne inden for fødevareteknologi omfatter virksomheder inden for alternative proteinkilder som BlueNalu, Perfect Day, The Every Company, Impossible Foods og UPSIDE Foods, den bæredygtige emballagevirksomhed Footprint og vertical farming-virksomheden Oishii. Størstedelen af deres investeringsteam, inklusive de to stiftere af virksomheden, har erfaring fra fødevareindustrien.

Om Sticks’n’Sushi
Sticks’n’Sushi åbnede i 1994 sin første restaurant i Nansensgade i København som en af de første restauranter i København, der specialiserede sig i japansk sushi. Grundlæggerne var de japansk-danske brødre Kim og Jens Rahbek Hansen, samt danske Thor Andersen. Sticks’n’Sushi har cirka 1.400 ansatte, driver 27 restauranter og har mere end to millioner gæster årligt.